Na een dramatisch eerste kwartaal, ziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in het tweede kwartaal tekens van herstel. Ten opzichte van het eerste kwartaal steeg het aantal woningverkopen met 20 procent, maar in verhouding met een jaar eerder zijn de cijfers nog niet heel rooskleurig.

Ger Hukker, NVM-voorzitter spreekt voor het eerst sinds tijden over mogelijk herstel van de woningmarkt. We zijn voorzichtig optimistisch gestemd en zien dat het aantal verkopen ten opzichte van het eerste kwartaal behoorlijk aantrekt, terwijl het aanbod nieuwe woningen op de markt afneemt. Ook vlakt de daling van de prijzen gaandeweg af. We zijn er nog niet, maar het wijst erop dat de markt langzaam in balans komt,” zegt hij.

‘Politieke rust belangrijk’
Volgens Hukker komen de voorzichtige tekens van herstel doordat er politieke rust is rond het woningmarktdossier.,,Voor het eerst sinds tijden worden we niet om de oren geslagen met dreigende korte termijn maatregelen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek, de financierbaarheid en andere onzekerheden. Telkens nieuwe proefballonnetjes, zoals recent weer vanuit de commissie-Wijffels en de Rabobank, geven daarentegen wel een voedingsbodem voor onrust. Ook de €6 miljard aan extra bezuinigingen houden consumenten in de houdgreep.”

Huizenprijzen dalen minder hard
Uit de cijfers van de NVM blijkt dat huizenprijzen in het tweede kwartaal nagenoeg stabiel bleven.

Huizenmarkt presteert slechter dan in andere eurolanden
Terwijl de NVM donderdag woningmarktcijfers toonde over het tweede kwartaal van 2013, presenteerde de OESO (Organisatie voor Europese Economische Samenwerking) een vergelijking van de ontwikkeling van Europese huizenprijzen in het eerste kwartaal van het jaar. Ten opzichte van een jaar eerder daalden de huizenprijzen in de eurozone gemiddeld met 2,2%, terwijl in Nederland een daling te zien was van 7,7%.

Bron: www.telegraaf.nl

Categorieën: Huizenmarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *