De onlangs ingezette stijging van het vertrouwen in de woningmarkt is in juli weer bijna tot stilstand gekomen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag op basis van eigen onderzoek.

De Eigen Huis-marktindicator die de belangenorganisatie met de TU Delft maakt, is in juli nog maar met 1 punt gestegen, naar 69 punten.
Het sentiment op de woningmarkt werd in juli vooral beïnvloed door ongunstige berichten over de economie, de werkgelegenheid en de woningmarkt zelf, zegt VEH.
Het Kadaster en statistiekbureau CBS berichtten toen over een sterke daling in de huizenprijzen en het aantal kooptransacties, over de aanhoudende krimp in de economie en een verdere toename van de werkloosheid.

Stijging
Afgelopen maanden werd juist een sterke stijging geconstateerd van het vertrouwen in de woningmarkt, niet alleen door VEH maar ook door de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Eind vorig jaar stond de teller van VEH nog op een dieptepunt van 51 punten.
Dat er in juli toch nog een lichte toename van het sentiment te zien was komt vooral door de betere betaalbaarheid van huizen.
”Positief voor potentiële huizenkopers zijn de lage hypotheekrente en de sterk gedaalde huizenprijzen”, aldus VEH.
Daarnaast wordt de woningmarkt volgens de organisatie niet langer geplaagd door politieke onzekerheid over de fiscale behandeling van de eigen woning.

Met de score van 69 zit de woningmarkt overigens nog steeds in een diep dal. 100 punten geldt pas als neutraalwaarde.

Bron: www.nu.nl

Categorieën: Huizenmarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *